commissaris van de Koning

 

 

 

Werkbezoeken aan gemeenten en bedrijven

De blik naar buiten: voeling houden met de werkvloer

LEES VERDER


Gemeentebezoeken  

Eens per twee jaar bezoek ik, als rijkstaak, alle 26 Utrechtse gemeenten en laat ik mij op deze bezoeken informeren over wat er leeft in de gemeente. Gemeentebezoeken kennen een standaard opzet: na een één-op-één-gesprek met de betreffende burgemeester volgt een gesprek met het College van B en W, waarin "per portefeuille" de bestuurlijke actualiteiten worden doorgenomen. Daarbij is speciale aandacht voor de kwaliteit van de bestuurlijke samenwerking tussen provincie en gemeente: hoe ervaart de gemeente de samenwerking? Ook vraag ik vanuit mijn rol als rijksfunctionaris aandacht voor belangrijke onderwerpen die de kwaliteit van het openbaar bestuur betreffen. Denk aan integriteit van bestuurders en volksvertegenwoordigers, ondermijning en cybersecurity.  

 

Na de bestuurlijke gesprekken volgt een bezoek aan een project, instelling of bedrijf. De gemeente maakt hierin zelf een keuze. Van een kleinschalige koekjesfabriek tot een wereldproducent van vaccins, en van een gezondheidscentrum tot een nieuw te ontwikkelen woonwijk, de mogelijkheden zijn legio. Ter afsluiting van het gemeentebezoek staat altijd een informeel samenzijn in aanwezigheid van volksvertegenwoordigers op het programma, waarbij raadsleden van de gemeente en een vertegenwoordiging van statenleden elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Burgemeester en commissaris blikken bij deze gelegenheid terug op het verloop van het gemeentebezoek.  

 

In 2017 heb ik de volgende gemeenten bezocht: Amersfoort, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Montfoort, Renswoude, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen en Woudenberg.

 

Projecten  

· Opening van nieuw innovatiecentrum The Bridge bij Fujitsu Nederland in Maarssen

(maandag 6 februari)

In aanwezigheid van onder anderen de voormalig bevelhebber der Nederlandse strijdkrachten Peter van Uhm en de CEO van Fujitsu EMEIA (Europe, Middle East, India & Africa) Duncan Tait, had ik de eer om het Nederlandse hoofdkantoor van Fujitsu in Maarssen ‘the Bridge’ te openen. The Bridge is een centrum waarin klanten van Fujitsu kennis kunnen maken met de laatste innovaties van het Japanse bedrijf, zoals een Internet of Things-aquarium, een connected bestelbus en een doorbraak op het gebied van printplatenkoeling.  

 

· Liszt Concours (8 t/m 21 oktober)

Op zaterdag 7 oktober was Paushuize, als historisch provinciehuis in hartje Utrecht, het decor van de traditionele Liszt Concours-lunch. Afgelopen jaar vond hier alweer de 11de editie van dit driejaarlijkse pianoconcours plaats. De informele lunch aan de start van dit vooraanstaande concours – die ik als gastheer mocht openen – vormt altijd de eerste ontmoeting tussen de internationale kandidaten, de jury en het bestuur van het Liszt Concours.

 

Het concours had in 2017 een andere speelopzet. In plaats van een afvalrace werd een poule-schema geïntroduceerd, waardoor kandidaten langer konden meedingen en meer gelegenheid kregen zich aan de jury te presenteren. Vanwege deze gewijzigde opzet waren er minder kandidaten dan voorgaande edities: 14 in plaats van 23. Ze waren afkomstig uit onder meer Zuid-Korea, China, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en – heel leuk – Nederland!  

 

· Botteruitje EBU (donderdag 6 juli)

Vanuit de museumhaven van Bunschoten-Spakenburg kozen de historische botters met ca. 45 boardleden van de Economic Board Utrecht (EBU) het ruime sop van het Eemmeer. Tijdens deze informele vaartocht kregen de voorzitter van de EBU en ik de gelegenheid de leden van de zes clusters van de EBU te bedanken voor hun niet-aflatende inzet ten behoeve van de regionale economie en het Utrechtse vestigingsklimaat. De zes clusters van de Economic Board zijn Groen, Gezond, Slim, Life Sciences, Internationalisering en de Human Capital Agenda.  

 

· Opening tentoonstelling De kleuren van De Stijl, Kunsthal KAdE in Amersfoort (vrijdag 5 mei)

In het kader van 100 jaar De Stijl mocht ik op 5 mei de bijzondere tentoonstelling De Kleuren van De Stijl openen in kunsthal KAdE aan het Eemplein in Amersfoort. Kunsthal KAdE (Kunst aan de Eem) is een museum zonder eigen collectie. De expositie spitste zich toe op het kleurgebruik van de protagonisten van De Stijl (Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck, Vantongerloo, Huszár) en vervolgens op kunstenaars die sindsdien – tot op heden – onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleuren. Speciaal voor deze tentoonstelling was een ontwerp van Gerrit Rietveld voor een vliegtuiginterieur op levensechte schaal uitgevoerd. Als klap op de vuurpijl had de kunsthal het veelbesproken doek ‘Who’s Afraid Of Red, Yellow and Blue III’ van Barnett Newman uitgeleend gekregen van het Stedelijk Museum Amsterdam. 

 

· Bezoek Landeshauptmann Oberösterreich en gevolg van journalisten (vrijdag 30 juni)

Op vrijdag 30 juni had ik een werkontbijt met een bestuurlijke afvaardiging van het Oostenrijkse landsdeel Oberösterreich. Hoofd van de Oostenrijkse buitenlandmissie was Landeshauptmann Thomas Stelzer, die in Utrecht kwam kijken naar de pijlers onder ons succesvolle vestigingsklimaat; tenslotte bereikte Utrecht in de Regional Competetiveness Index een prestigieuze tweede plek, terwijl de regio Oberösterreich genoegen moest nemen met de 103de plaats. Stelzer liet weten dat het hem menens was de score van zijn regio te verbeteren. In zijn gevolg zaten circa twaalf vertegenwoordigers van de Oostenrijkse media. Na het werkontbijt tekenden – onder mijn (ceremoniële) regie en ten overstaan van de aanwezige pers – de Economic Board Utrecht en haar Oostenrijkse evenknie, Business Upper Austria, een Letter of Intent, gericht op het delen van kennis en ervaring.

voorwoord_5

Jaarverslag 2017 commissaris van de Koning Utrecht - Werkbezoeken aan gemeenten en bedrijven

11/19
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...