commissaris van de Koning

 

 

 

Ontvangst ambassadeurs

Corps diplomatique leert de regio kennen

LEES VERDEROp woensdag 22 november 2017 bracht het corps diplomatique een bezoek aan Utrecht, een gezelschap bestaande uit de hoofden van buitenlandse ambassades in Nederland. Circa 80 ambassadeurs kwamen gezamenlijk per bus uit Den Haag om kennis te maken met Utrecht en de regionale economie.  

 

Een bont gezelschap diplomaten had zich aangemeld, waaronder de ambassadeurs van Kazachstan, Brazilië, Frankrijk, Peru, Israël en Burundi. Samen met het kabinet van de burgemeester Utrecht en het ministerie van Buitenlandse Zaken was een interessant dagprogramma opgesteld, waarbij de ambassadeurs in de middag konden kiezen uit drie verschillende deelprogramma’s:

(1) een bezoek aan het Utrecht Science Park,

(2) een bezoek aan Amersfoort, of

(3) een bezoek aan de Dutch Game Garden en de Jaarbeurs Innovation Mile (JIM).

 

Locoburgemeester Everhardt en ik verwelkomden het omvangrijke gezelschap bij aankomst op de drempel van het Stadskantoor, waarna we ons naar de 21ste etage begaven voor een vogelperspectief op de ontwikkelingen in het stationsgebied. De stationshal is gereed, maar er zijn nog veel indrukwekkende activiteiten gaande, zoals de bouw van het World Trade Center en de grootste fietsenstalling van de wereld (plek voor 12.500 fietsen!).  

Na een groepsfoto in de lobby van het Stadskantoor volgde een rondleiding door het stationsgebied. In de fietsgarage wist een hoogzwangere passante de groep op zijn Hollands te verbazen door zonder ook maar de minste aarzeling haar fiets in een bovenrek te parkeren – gezien haar fysieke hoedanigheid een kordate actie. Ook de vernieuwing van winkelcentrum Hoog Catharijne schiet al een heel eind op, wat een verbetering!  

 

Tijdens het bezoek aan muziekcentrum TivoliVredenburg deed de voorzitter van de Economic Board Utrecht, de heer Broeders, het regionale economische beleid uit de doeken. In de regio Utrecht werken wetenschap, overheid en bedrijfsleven letterlijk grenzeloos samen, een belangrijk ingrediënt van het uitzonderlijk goede economische vestigingsklimaat.

 

Evenals het gezamenlijk programma waren de deelprogramma’s in de middag een groot succes. Het bezoek aan Amersfoort was bijzonder populair, bijna twee-derde van de aanwezigen maakte deze keuze. Zelf ben ik meegegaan naar het Utrecht Science Park, waar we een aantal bijzondere wetenschappelijke projecten in het vooraanstaande Hubrecht Instituut bezochten. De ambassadeurs waren hier onder de indruk van de wetenschappelijke beloftes op het gebied van bioprinting en stamceltechnologie.  

 

De dag werd afgesloten met een bijeenkomst in het Centraal Museum, waar directeur Bart Rutten een inleiding verzorgde bij de net geopende – en indrukwekkende – Pyke Koch-tentoonstelling ‘De Wereld van Pyke Koch’. De ambassadeurs zijn met een sterk verbeterd beeld van onze mooie regio weer naar Den Haag teruggereisd.

voorwoord_5

Ontvangst ambassadeurs

10/19
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...