commissaris van de Koning

 

 

 

 

 

100 jaar De Stijl

De kracht om een nieuwe visie te omarmen

LEES VERDER100 jaar De Stijl

Gamechangers waren het, de kunstenaars van De Stijl. Revolutionaire vernieuwers, die aan het begin van de twintigste eeuw een wereldberoemde kunstbeweging van de grond wisten te krijgen. In 2017 bestond De Stijl precies 100 jaar. Ter ere van dit jubileum werd 2017 uitgeroepen tot het themajaar Mondriaan tot Dutch Design.

 

Waarom afficheert de provincie Utrecht zich graag met De Stijl? Waarom hebben Utrecht en Amersfoort zich massaal en opzichtig getooid in het rood, geel en blauw? Niet alleen omdat de provincie geldt als de geboortegrond en broedplaats van De Stijl. Ook en vooral omdat we ons geïnspireerd weten door het innovatieve van de kunststroming. En haar lef om vernieuwende wegen in te slaan.

 

Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. Vier in onze regio geboren mannen met een concept en een geloof. Kunstenaars die de visie én de verbeeldingskracht hadden het grote modernistische project op te zetten dat de twintigste eeuw, in een aantal opzichten, zou gaan definiëren. In een maatschappij die daar aanvankelijk weinig van wilde weten, en de heren misschien ook wel voor gek verklaarde. Als íets de Stijl-beweging kenschetst, dan is het de kracht om een nieuwe visie te omarmen en een radicale omslag in de kunst te bewerkstelligen.

 

Te zien en te doen

Het themajaar 2017 bood een mooie kans om het werk van Rietveld en Mondriaan op unieke wijze te vieren en ons culturele erfgoed met jong en oud te delen. Dit resulteerde in een uitgebreid programma van exposities en evenementen, onder andere in het Rietveld Schröderhuis, Centraal Museum Utrecht, Rietveldpaviljoen, Mondriaanhuis , Kunsthal KAdE in Amersfoort en Slot Zuilen. En nog veel meer. De Stijl werd nieuw leven ingeblazen door inspirerende lezingen en debatten.

 

Rondom De Stijl was – en is – er dus van alles te zien en te doen in de provincie Utrecht. De provincie droeg 400.000 euro bij aan tal van projecten. Bovendien hebben we 100.000 euro extra beschikbaar gesteld voor een educatief project om kinderen en jongeren met De Stijl te inspireren. Al met al hebben we naar verwachting circa 150.000 extra (internationale) toeristen naar de provincie gehaald en daarmee 10 tot 15 miljoen euro aan extra bestedingen gegenereerd.

 

Het Nederlands Bureau Toerisme en Congressen zet zich, samen met diverse regio’s en de HollandCitystrategie, in om ons land nationaal en internationaal te promoten. Het themajaar 100 jaar De Stijl sluit hier mooi bij aan.

 

We kijken terug op een mooi jaar!

voorwoord_5

100 jaar De Stijl

5/19
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...