De commissaris van de Koning adviseert over alle aanvragen voor Koninklijke onderscheidingen die door de Utrechtse gemeenten worden ingediend, alsmede over aanvragen voor het predicaat Koninklijk, het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ en de Koninklijke Erepenning.
Nederland kent twee civiele orden: de Orde van Oranje-Nassau, voor bijzondere verdiensten voor de samenleving, en de Orde van de Nederlandse Leeuw, voor bijzondere prestaties, een bijzonder talent of uitzonderlijke verdiensten voor Nederland. De Orde van Oranje-Nassau telt zes graden. De meeste gedecoreerden worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, zoals de vele vrijwilligers die zich onvermoeibaar inzetten binnen allerlei verenigingen en organisaties.
De predicaten Koninklijk en ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ worden uitgereikt aan organisaties die in Nederland op landelijk of regionaal niveau een vooraanstaande plaats innemen. De Koninklijke Erepenning symboliseert het respect en de waardering van de Koning voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger.
In de provincie Utrecht ontvingen 349 mensen in 2018 een Koninklijke onderscheiding, 44 meer dan in 2017. Net als vorig jaar namen vooral de aanvragen voor de Algemene Gelegenheid (Lintjesregen) toe: 16 meer dan in 2017. Ook werd een aantal gemeenteraadsleden gedecoreerd ter gelegenheid van hun afscheid van de gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen. In 2018 werden in totaal 294 personen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden 38 personen en 12 personen werden benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Er werd tweemaal een Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt en driemaal een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook in 2018 was het aantal gedecoreerde mannen (67 procent) groter dan het aantal vrouwen (33 procent).
Op 1 november 2018 had ik de eer de heer Van Leeuwen, Statenlid voor de SGP, bij zijn afscheid de versierselen behorend bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau op te spelden.
In 2018 ontvingen de stichting Epilepsiefonds - de macht van het kleine, de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en de firma INretail het predicaat Koninklijk. Een drietal aanvragen wordt in 2019 afgerond. Daarnaast loopt er nog één procedure om het predicaat Koninklijk 2019 voor 25 jaar te bestendigen.
Er kwam afgelopen jaar één nieuwe aanvraag voor het predicaat ‘Hofleverancier’ binnen. De firma Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooij V.O.F. uit Cothen mocht het predicaat uit handen van de burgemeester van Wijk bij Duurstede in ontvangst nemen. Voor de bestendiging van het predicaat ‘Hofleverancier’ kwamen in 2018 vier aanvragen binnen, deze zijn nog in behandeling.
In 2018 is de Koninklijke Erepenning eenmaal uitgereikt aan het Christelijk Oratoriumkoor Woerden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.
ZM de Koning, HM Koningin Máxima en andere leden van het Koninklijk Huis bezochten ook in 2018 regelmatig de provincie Utrecht. Zeventien keer woonden zij vieringen, herdenkingen en andere evenementen bij.
Bijzonder en welgekozen was de opening van de tentoonstelling ’Willem’ in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg door ZM de Koning. Op 5 oktober was HM Koningin Máxima aanwezig bij de viering van 20 jaar Leidsche Rijn in Utrecht. ZM de Koning opende op 15 december de indrukwekkende tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ in het Centraal Museum te Utrecht.
Ook HKH Prinses Beatrix, ZKH Prins Constantijn en HKH Prinses Laurentien bezochten de provincie in 2018.
ZM de Koning
HKH prinses Beatrix
ZKH prins Constantijn
HM Koningin Máxima
HKH prinses Margriet en
prof. mr. Pieter van Vollenhove
HKH prinses Laurentien